Tört számológép

Használd a tört számológépet, és ellenőrizd számításaidat!
Eredmény: =

Tört számológép online használata

1. Adatbevitel a tört kalkulátorba:

  • Számlálók és nevezők: A tört számológép online felületén a két tört számlálóját és nevezőjét az erre kijelölt mezőkbe írd be. A számláló a törtvonal felett, míg a nevező a törtvonal alatt található.
  • Művelet kiválasztása: A középső legördülő menüből válaszd ki a kívánt műveletet (+, -, *, /).

2. Számolás a tört kalkulátorral:

Miután beírtad az összes szükséges adatot, kattints a “számol” gombra. Az eredményt és az egyszerűsített formát azonnal megkapod.

3. Matematikai összefüggések a tört számológép online felületén:

  • Összeadás és kivonás: A törtek összeadásakor és kivonásakor azonos nevezőre hozzuk őket, majd a számlálókat összeadjuk vagy kivonjuk. Például: \( \frac{a}{c} + \frac{b}{d} = \frac{a \times d + b \times c}{c \times d} \)
  • Szorzás: A törtek szorzásakor a számlálókat és a nevezőket is összeszorozzuk. Például: \( \frac{a}{c} \times \frac{b}{d} = \frac{a \times b}{c \times d} \)
  • Osztás: A törtek osztásakor az első tört számlálóját megszorozzuk a második tört nevezőjével, és az első tört nevezőjét a második tört számlálójával. Például: \( \frac{a}{c} \div \frac{b}{d} = \frac{a \times d}{c \times b} \)

4. Egyszerűsítés a tört kalkulátorral:

Az eredményt a legnagyobb közös osztóval egyszerűsítjük. A legnagyobb közös osztó (LNKO) a két szám legnagyobb közös osztója. Az egyszerűsítés során a számlálót és a nevezőt is elosztjuk az LNKO-val, így kapjuk az egyszerűsített törtet.

Még több tört

Tört szorzása egész számmal - Tanulj Könnyen

Tört szorzása egész számmal

Valójában a tört szorzása törttel mindössze 3 lépésből áll. Csak ennyit kell megjegyezned, így nem lesz gondod a feladatokkal.
A törtek egyszerűsítése érthetően - Tanulj Könnyen

A törtek egyszerűsítése érthetően

Minden törtes feladat utolsó lépése a törtek egyszerűsítése. De miért kérik ezt mindig tanárok? És a lényeg: hogyan csináld?
Tört szorzása törttel 3 lépésben - Tanulj Könnyen

Tört szorzása törttel 3 lépésben

Valójában a tört szorzása törttel mindössze 3 lépésből áll. Csak ennyit kell megjegyezned, így nem lesz gondod a feladatokkal.
Törtek kivonása - Tanulj Könnyen

A törtek kivonása lépésről lépésre

A törtek kivonása viszonylag egyszerű folyamat. Csak néhány dolgot kell megértened, és már menni is fog. Érthető, gyakorlatias magyarázat.
Törtek összeadása - Tanulj Könnyen

A törtek összeadása lépésről lépésre

A törtek összeadása viszonylag egyszerű folyamat. Csak néhány dolgot kell megértened, és már menni is fog. Érthető, gyakorlatias magyarázat.
Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft