A törtek osztása nem varázslat

A törtek osztása elsőre mindenkinek bonyolultnak tűnik, pedig lényegében csak két szabályt kell megértened hozzá. Hangsúlyozom, megértened, nem csak megjegyezned! Nézzük meg most ezeket érthetően, példákkal!

A törtek osztása is a törtek ismeretén múlik

A törtek osztása sokkal érthetőbb lesz, ha elolvasod a törtekről írtakat. Ahhoz, hogy csuklóból menjenek ezek a feladatok, itt is szükséged lesz az alapokra.

Két fogalmat kell nagyon megjegyezned, ez pedig a számláló és a nevező. A számláló a törtvonal feletti, a nevező pedig a törtvonal alatti szám.

Törtek osztása - tört részei

Törtek osztása egész számmal

 A törtek osztása egész számmal technikailag nem sokban különbözik a törtek szorzásától – persze itt osztásról van szó. Elsőként meg kell nézned, hogy a tört számlálóját el tudod-e osztani a megadott osztóval (az osztó az a szám, amivel osztunk, azaz a következő példában a 2). Ha igen, akkor egyszerűen elosztod, és kész is.

Például:

Törtek osztása 1

Amint látod, a 4 osztható kettővel, így a Törtek osztása 2 esetében a tört osztása egész számmal nagyon egyszerű.

A fenti példában lényegében a Törtek osztása 2 felét kell vennünk:

Törtek osztása - négyötöd
Törtek osztása: négyötöd
Törtek osztása - négyötöd fele
Törtek osztása: a négyötöd fele

De mit történik akkor, ha nem a számláló nem osztható el az osztóval? Erre az esetre az a megoldás, hogy a nevezőt beszorzod az osztóval.

Például:

Törtek osztása 5

Ha belegondolsz, az Törtek osztása 6 fele valóban Törtek osztása 7, így biztosan jól számoltunk.

Törtek osztása - egyketted
Törtek osztása: egyketted
Törtek osztása - egyketted fele
Törtek osztása: az egyketted fele

A törtek osztása egész számmal rendkívül könnyűvé fog válni, ha megjegyzed ezt az apró szabályt: törtet egész számmal úgy osztunk, hogy a számlálót osztjuk vagy a nevezőt szorozzuk.

Törtek osztása törttel

A törtek osztása törttel sem nehezebb, mint az előző példákban lévő feladatok, ráadásul itt csak egyetlen szabályt kell megjegyezned. Ehhez viszont tisztáznunk kell a reciprok fogalmát.

A reciprok annyit jelent, hogy fordított, azaz a tört számlálója lesz a nevező, a nevezője pedig a számláló. Például az Törtek osztása 6 reciproka a Törtek osztása 10, a Törtek osztása 11 reciproka a Törtek osztása 12.

Ez azért fontos, mert bármilyen számot (egész vagy tört) úgy osztunk törttel, hogy az osztó reciproákval szorzunk. Ez igaz a törtek osztására is.

Például:

Törtek osztása 13

Ha tudod, mindig egyszerűsítsd a végeredményt! A fenti példában a számláló (3) és a nevező (12) is osztható 3-mal, ezért azzal egyszerűsítünk:

Törtek osztása 14

Akkor nézzük, hogyan is hangzik erre a szabály? Törtek osztása törttel: törtet törttel úgy osztunk, hogy az osztó reciprokával szorzunk.

Ugye, hogy nem is olyan ijesztő? Ha ezeket a szabályokat jól begyakorlod, többet nem fogod sem elfelejteni, sem eltéveszteni a törtek osztását!

A törtek osztása nem varázslat pin

“A törtek osztása nem varázslat” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Kérdés! Ha egy feladat így van felírva
  3 : 7 =. 3 * 3 =. ?
  7 : 3 =. 7 * 7 =. ?
  (3 heted, osztva 7 harmaddal)
  Akkor szabad egyszerűsíteni még így az elején?

  Válasz
  • Kedves Gábor! Akkor nem lenne helyes az eredmény. Mutatom: \(3\over7\) : \(7\over3\) = \(3\over7\) · \(3\over7\) = \(9\over49\) De, ha egyszerűsíthetnénk, akkor 1 lenne a végeredmény.

   Válasz

Szólj hozzá!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft